Kwaliteit van klooncartridges

19-11-2015 21:54

Met klooncartridges valt een hoop geld te besparen. Maar worden je afdrukken dan wel mooi? En maakt zo'n klooncartridge je printer niet stuk?

Prima kwaliteit

lack splashEerder onderzoek van de Consumentenbond toont aan dat de ‘originele’ inkt van de printerfabrikant meestal de beste kwaliteit levert. Maar ook met klooncartridges zien de meeste afdrukken er prima uit.

Een meerderheid van ruim 3800 gebruikers van een inkjetprinter is zeer te spreken over de kwaliteit (onderzoek april 2014). Niet alleen originele inkt, maar ook navulinkt en de meeste klooninkt beoordeelden ze als goed of zeer goed.

Verschilt per merk

De verschillen tussen de merken klooninkt zijn groot. De alternatieve cartridges van 123inkt.nl en Q-Nomic (het huismerk van de website sneltoner.nl) doen nauwelijks onder voor originele inkt, net als de inkt van de navulwinkel. Maar over Wecare en vooral Hema zijn de panelleden minder enthousiast. Slechts 6 op de 10 gebruikers zijn te spreken over de kleurenafdrukken van de Hemapatronen en de zelf nagevulde cartridges.

Minder printen met klooncartridges?

Het blijkt een mythe dat je met klooncartridges weinig pagina’s kunt printen. Uit onze enquête blijkt het tegendeel.

  • Van de gebruikers van originele inkt is bijna een kwart (24%) ontevreden over het aantal pagina’s dat ermee geprint kan worden. Ze verwachten meer inkt voor hun geld.
  • De veel goedkopere cartridges van Q-Nomic doen het ook op dit gebied goed: ze maken volgens het panel de meeste afdrukken.
  • Niet alle cartridges zijn even goed gevuld. Volgens het panel zijn de patronen van Hema en Wecare het snelst leeg.

Klooninkt sloopt printer niet

Ernstige problemen, zoals kapotte printers, vastzittende cartridges en lekkende inkt door alternatieve inkten, komen slechts bij een enkeling voor.

  • Alternatieven zorgen helaas vaker voor problemen dan originele inkt: problemen komen bij 4 à 5 op de 10 kloongebruikers voor, tegen 1 op de 4 gebruikers van originele inkt.
  • Foutmeldingen (die je kunt negeren) komen bij klooninkt ruim 2 keer zo vaak voor (14%) als bij originele inkt.
  • Zo’n 12% van de klooninktgebruikers meldt dat de printer de cartridge helemaal niet accepteert, tegenover slechts 3% van de gebruikers van originele inkt. Je kunt je afvragen of dit de makers van klooninkt te verwijten valt. Het lijkt eerder ontmoedigingsbeleid van de printerfabrikanten.